Nieuwsflits

Toon alle nieuwsonderwerpen

Cornelius nodigt parochianen van de Vrank uit

De Corneliusparochie bestaat dit jaar 180 jaar. In 1839 was het gebied dat tot de parochie behoorde veel groter dan nu. Een deel van de oude parochie is in 1930 afgesplitst voor de stichting van het rectoraat Vrank. Op zondag 16 juni worden alle parochianen van de Antonius van Paduaparochie van de Vrank uitgenodigd in de Corneliuskerk om terug te kijken op de geschiedenis van hun parochie. Dat gebeurt door een terugblik van een parochiaan van de Vrank, het gebruik van liturgisch vaatwerk uit de Antonius van Paduakerk en uitstalling van het Antoniusbeeld, de patroonheilige van de parochie. Na de mis is er de gelegenheid om met een kop koffie nog even na te praten.

Een stukje geschiedenis:

In 1926 krijgt pater Bernardus Teunissen van het Franciscanerklooster aan de Sittarderweg de opdracht om de bouw van een nieuwe kerk voor te bereiden in de “Husken-kolonie”. Dit wordt de derde Franciscanerkerk in de gemeente Heerlen, naast de kerk aan de Sittarderweg die al sinds 1911 bestaat en de kerk aan de Laanderstraat die al sinds 1923 bestaat.

De Franciscanen krijgen in 1909 het verzoek om de zielzorg op zich te nemen in de mijnwerkerswijken, de zogenoemde koloniën, in het grensgebied van de parochies Heerlen en Heerlerheide. De paters bouwen een klooster met kerk aan de Sittarderweg vanwaar zij hun pastorale taak gaan uitvoeren. De mijnen blijven groeien en in de jaren twintig van de vorige eeuw komen onder andere de nieuwe koloniën Husken en Vrank tot stand. Deze zouden volgens de oorspronkelijke plannen de grootste koloniën tot dan moeten worden. Tijd dus om een deel van het verzorgingsgebied van de paters van de Sittarderweg af te splitsen en tot een apart rectoraat te maken.

In 1966 wordt het rectoraat verheven tot parochie. In 2007 verlaten de paters Franciscanen de parochie. De parochie gaat een clusterverband aan met de Gerardus Majella parochie Heksenberg en beide parochies gaan verder onder één kerkbestuur en met één gezamenlijke priester. Op 20 november 2016 wordt de kerk aan de eredienst onttrokken.

Het kerkgebouw is momenteel in afwachting van een nieuwe eigenaar en nieuwe bestemming.

Datum: 05-06-2019, bron: kerkbestuur

Digitaal parochienieuws