Uitnodiging Nieuw-Einde

Corneliusparochie viert 180 jarig jubileum

De Corneliusparochie viert in 2019 het 180-jarig bestaan van de parochie. In 1839 is de parochie opgericht door bisschop Cornelius van Bommel van Luik. Voor die tijd hoorde Heerlen-Noord bij de Pancratiusparochie. De grenzen van de Corneliusparochie waren toentertijd ruimer dan tegenwoordig. De parochie bestond uit de kern Heerlerheide en verschillende verspreid liggende boerderijen in de omgeving. Toen er in de 20e eeuw wijken werden gebouwd rondom Heerlerheide waren die in veel gevallen groot genoeg om daar een kerk te bouwen en een eigen parochie te starten. Zo zijn de parochies Gerardus Majella van Heksenberg, Antonius van Padua in de Vrank, Paulus van Passart-Zuid en De Wieër  en Judas Thaddeus en Christus Koning van Nieuw-Einde uit de Corneliusparochie voortgekomen.

De Corneliusparochie wil in de loop van 2019 met allerlei activiteiten aandacht besteden aan de geschiedenis van de parochie en daar nadrukkelijk de buurparochies bij betrekken. In deze tijd is samenwerking tussen de buurparochies meer dan ooit geboden.

Cornelius nodigt Nieuw-Einde uit

Op zondag 17 februari worden de inwoners van Nieuw-Einde speciaal uitgenodigd voor de H. Mis van 11.00 uur. Tijdens deze H. Mis komt op verscheidene manieren de relatie tussen de Corneliusparochie en de Christus Koning- en Judas Thaddeusparochie van Nieuw-Einde aan de orde. Roelof van Hulst zal als parochiaan van Christus Koning over de parochiegeschiedenis vertellen. Het kamerkoor Concertato zal de H. Mis opluisteren. Dit koor staat onder leiding van dirigent Steven van Kempen, die afkomstig is uit Nieuw-Einde. Alleen dit mooie koor is al de moeite waard om naar te komen luisteren. Ook zullen de aanwezigen allerlei voorwerpen uit de Christus Koning kerk herkennen.

Na de H. Mis is er voor iedereen gelegenheid om koffie te drinken in de parochiezaal en herinneringen op te halen.

Foto’s en verhalen uit het parochieleven van Nieuw-Einde

Iedereen die nog foto’s of verhalen heeft over het parochieleven van de Christus Koning- of Judas Thaddeusparochie heeft kan die posten op de facebook-pagina van 180 jaar rondom St.-Cornelius. Ook is het mogelijk om de foto’s of geschreven verhalen af te geven op het parochiekantoor. Dan zorgt het jubileumcomité voor plaatsing ervan op de facebook-pagina en op de website van de parochies Heerlen-Noord.

logo extranieuws